Att flytta till eget boende

Det är en milstolpe i livet, likt att ta studenten eller få sitt första jobb – att lämna föräldrarna för att bo i sin egna bostad är något de flesta längtar eller längtat efter. Det medför dock en hel del ansvar. I det här inlägget går vi igenom inredning och allmänna flytta-hemifrån-tips som är bra att bära med sig inför den stora dagen.

Att flytta hemifrån för med sig frihet att få göra nästan vad man vill, när man vill. Vad som däremot kan komma som en chock är alla de ansvar som helt plötsligt ligger på sina egna axlar. Räkningar ska betalas, tvättid ska bokas, mat ska lagas och det finns inte längre någon som plockar upp de smutsiga strumporna från golvet. Många praktiska saker som man tagit för givet ska struktureras och skötas för att få hushållet att gå runt. I det här inlägget ligger fokus på viktiga saker att ha koll på inför bostadsköpet och flytten.

 

Lån, utgifter och kontrakt

Att flytta hemifrån kostar pengar oavsett om du ska köpa eller hyra lägenheten. Det kan vara lätt att glömma att man ofta måste köpa all nödvändig inredning första gången man flyttar. Naturligtvis behöver det inte vara nytt från butik men summan kan ändå klättra iväg.

Bostadslån

Det är få som har råd att köpa en bostad kontant, därför lånar de allra flesta för att finansiera bostadsköpet. Innan man lägger ett bud på lägenheten är det därför bra att ha ett lånelöfte från banken så du är säker på att du har pengarna som krävs för att köpa bostaden. Bostadslån är ett stort ämne som egentligen kräver ett helt eget inlägg. Vill du fördjupa dig mer rekommenderar vi den här artikeln skriven av Expressen.

Kontrakt

Ska du hyra en lägenhet är det allra viktigaste och den största tryggheten du har ett skriftligt kontrakt på ditt boende. Vid andrahandsuthyrning krävs det även ett kontrakt från hyresvärden. Om ni är flera som bor är det viktigt att hyreskontraktet skrivs på av alla, detta för att säkerställa att alla är ansvariga att få hyran betald.

El, tele, TV och bredband

Utöver lån och hyra tillkommer det även kostnader för att kunna leva ett uppkopplat liv i den nya lägenheten. Att då ha koll på vilka aktörer som erbjuder bäst priser är viktigt för att spara pengar. Fler tips finns att läsa här.

Spara pengar på inredningen

Att behöva köpa allt som krävs för att kunna laga mat, städa och sova kan bli rätt dyrt. Det första tipset när det kommer till inredning är därför att köpa begagnat så långt det går. Självklart finns det vissa saker man kan vilja ha nytt, exempelvis sängkläder och handdukar. Många handlar allt på Ikea vilket gör att många personers första boenden ser likadana ut. Metro Mode tipsar om att man kan ”hacka” sina Ikeamöbler så de blir personliga. Du kan till exempel måla bordet i en ny färg eller varför inte klä om kuddar i andra tyger? Det finns mycket pengar att spara när det kommer till inredning, läs igenom de andra tipsen i artikeln från Metro Mode för att finna mer inspiration!