Få bukt hemmets vanligaste skadedjur

Småkryp, möss och flygande små monster… Skadedjuren är av mången art och trots de relativt obetydliga storlekarna på dem så kan de ställa till med rejäla bekymmer, även om många av dem vid första anblick inte ens syns själva. Ute i naturen spelar de sin relevanta roll och har sin givna plats, men i hemmen är de inget annat än sattyg. Här nedan följer tips och råd hur du blir av med dina oinbjudna husgäster och hur du går tillväga för att säga ajöss till dem för gott.

Vissa djur och skadeinsekter orsakar direkt skada på möbler, kläder och dylikt medan andra mest bara är en ohyra som sprider sjukdomar och inkräktar på ens egen privata sfär. Det bästa motgiftet mot skadedjur är att hålla rent ordentligt, men har man otur så kan de bosätta sig i sprickor, hålrum och vrår ändå. Då gäller det att ta till mer drastiska metoder genom att besöka skadedjursbutiken.se eller ringa Anticimex om du vill ha en sanering, men var beredd på att denna kommer kosta en bra slant.

Vanliga insekter som biter sig fast i din bostad

Skadedjuren är många, men en stor andel tillhör insektssläkten där pälsängrar, malar, kackerlackor och silverfiskar ingår. Dessa är småkryp som gärna huserar i sprickor, garderober och under trösklar och liknande där de lägger sina ägg. Under våren och sommaren är det vanligt att till exempel malar flyger in genom öppna fönster och etablerar sig i hemmet för att bilda familj och livnära sig på dina favoritplagg i garderoben. Pälsängrar gör likadant, framförallt är de särskilt förtjusta i pälsar, ylle och håriga plagg. Det bästa du kan göra är att hålla rent i garderober och spraya med insektsspray samt lägga in torkad lavendel, cederträ och annat i hopp om att de lämnar dina kläder ifred. Kolla efter små hål i textilierna. Finns det sådana så är det dags att göra en grovsanering.

Silverfiskar och kackerlackor orsakar ingen direkt skada på huset mer än att de är äckliga och kan ge upphov till salmonella och gulsot. Silverfiskarna kan dessutom täppa till rör och ventilationssystem, så du gör rätt i att utrota dem på plats. Ytterligare insekter är träskadeinsekter som angriper träkonstruktioner och virke i form av väggar, trädgårdsmöbler och snickerier. Exempel på dessa insekter är:

    • Träbockar
    • Hästmyra
    • Trägnagare

Ett tips är att inte lägga ved eller bygga bryggor mellan natur och husfasad eller veranda och inspektera träet med jämna mellanrum för att se så det inte finns gångar och konstiga bitmärken överallt. Håll även träet torrt. För bekämpning kan du köpa ett flertal produkter som Boracol och icke angripet trä förses sedan med giftampuller.

Musen – en snabb och obehaglig rackare

Den lilla kvicka husmusen kan tyckas gullig och rar, men den är en bakteriespridare av rang. Ser du små ovala piller utspridda i huset så var på din vakt – det är musspillning. Tänk på att inte låta sopor stå framme eller mata ekorrar eller fåglar på tomten – det drar till sig möss och råttor i långa banor. Som bekämpningsmetod finns det ett antal musfällor att gillra som till och med kan fästas inne i rören. De gamla musfällorna med dräpta kroppar inuti har ersatts med fräschare och ”skonsammare” avrättningsmetoder för mössen, så urvalet är stort i butikerna. Testa exempelvis en elfälla eller kolsyrefälla.