Dags att piffa upp altanen

Den som har en altan hemma vet att det krävs en hel del underhåll. Altangolven blir slitna och räckena kan se hängiga ut efter ett tag. För många blir det till en avlastningsplats för barnens uteleksaker och det ingjuter inte den där trevliga, omdanade känslan som man alltid ser i inredningsmagasinen. Vi kommer med lite tips och tricks till hur du kan piffa till din altan med en ordentlig renovering!

Så fort altanen börjar se sliten ut förvandlas den till en avlastningsyta för diverse prylar. Det kan vara trädgårdskrattan, gamla krukor från förra sommarens odlingsförsök och barnens sparkcyklar, avlagda leksaker och någon trasig plastpool som ligger och dräller. Rensa undan allt onödigt som bara skapar kaos. Köp sedan nya altanräcken på https://wernamodesign.se/produkt-kategori/racken/ och slipa till golvet ordentligt. Nu har du en snygg och inredningsklar altan, redo för lite magi!

Inredningstips till altan

  • Många har växter utanför altanen, på trädgården i fina rabatter. Men vi på Bostan älskar gröna växter och tycker du ska satsa på att köpa in fina krukor på loppis. Odla klätterväxter och införskaffa dig med fördel ett växthus där du kan odla under en längre period på våren, sommaren och hösten!
  • Belysnin
  • gen är viktig för den som vill skapa en atmosfär på sin altan. Köp ljusslingor som du hänger tvärs över altanen och ytterligare ljuskällor på marknivå. Det gör att du kommer vilja sitta där, även när det är kallt i oktober!
  • Skaffa en bekväm förvaringslåda för alla prylar som finns ute i trädgården och som brukar samlas på hög. Räcker det inte? Köp ett skåp! Anpassa förvaringsutrymmet efter hur mycket prylar du har, så att du får plats med allt i förrådet. Då slipper det stå framme och du behöver inte längre oroa dig över att din altan ger ett stökigt intryck.
  • När du ska välja altanräcke kan du tänka på att välja en färg som passar bra till ditt hus. Tänk också på att du kan underhålla och sköta dina räcken så att de behåller sin nyköpta lyster och kvalitet!
  • Stirra dig inte blind på rottingmöbler. Välj något med roligare design!

Bygglov för altan

Har du inte en altan redan kan du alltid bygga till en. Dock är det bra att tänka på att det i många fall kan behövas bygglov om något ställe på altanen är högre än 1,2 meter ovanför marken. Det är oftast inget problem att få bygglov klart. Du behöver också bygglov om du bygger till ett takfall, om du bygger in den med hjälp av inglasning eller om det finns ett rum under, till exempel en källare. Du kan läsa mer om bygglov för din specifika kommun.

Tänk också på att altanen inte får hamna för nära grannens tomt. Har du otur och det vill sig riktigt illa kan du faktiskt bli tvungen att riva din altan, vilket förstås inte är något du önskar. Varje år förekommer det sådana fall där grannar blir irriterade på att altanen står för nära, och då kan det bli en rättssak av det hela. Det är sedan upp till bygg- och miljönämnden eller stadsbyggnadsnämnden som den heter i Stockholm, att avgöra om altanen ska rivas eller inte.