Tips på enkla husmorsknep

När inte rengöringsmedel, tvättmedel eller andra kommersiella medel hjälper dig att få bort lukter eller fläckar så finns det en hel del husmorsknep att ta till. Dessa knep får snabbt ditt hem att lukta gott igen och fläckarna från mattan eller soffan att försvinna.

Det finns gott om tricks att ta till om du har problem med dåligt lukt hemma då inte traditionella rengöringsmedel hjälper. Exempelvis ättika, vilket du kan köpa i vilken matvaruaffär som helst, tar bort dålig lukt i hemmet. Ställ bara en skål med ättika i det rum som har en dålig lukt och vänta i ett par dagar så är all dålig och unken lukt borta. Ättikans surhet suger till sig den dåliga odören i rummet så att rummet blir luktfritt. Om det är en svår lukt i rummet kan du behöva byta skål efter ett par dagar och ställa in en ny med fräsch ättika. Dock fungerar detta tips om du bara har lite tålamod.

Ättika kan användas till mycket

Ättika kan användas till mycket annat där rengöringsmedlet går bet. Om du till exempel har i en skvätt ättika i tvättmaskinen, så får du bort både dålig lukt och svåra fläckar från kläderna. Ättika har en egenskap som tar bort deodorantfläckar, fettfläckar och dålig lukt från kläderna då du tvättar dessa i ättika. Utöver det så dödar ättikan bakterier och ser till att dina kläder inte missfärgas, vilket gör ättika till en utmärkt produkt för rengöring. Du kan också använda ättika då du tvättar golv eller mattor, då ättikan löser upp svåra fläckar och får golvet rent. Har du fått vinfläckar eller fettfläckar i soffan så kan du använda dig av ättika för att lösa upp fläckarna och sedan arbeta med en trasa för att få bort fläcken.

Andra tips vid fläckborttagning

Vin, kaffe, läppstift, olja, fett eller andra fläckar från färgintensiva produkter kan du också lösa upp med hjälp av ättika, men vinäger fungerar också. Att ha en sprayflaska med en blandning av vatten och vinäger då du städar hemma gör rengöringen mycket enklare. Spraya bara blandningen på svåra fläckar, vänta en stund och torka sedan bort. För mycket svåra fläckar kan man blanda vinäger med bakpulver så att det blir en pasta och sedan trycka fast denna pasta över fläcken och vänta en stund. Därefter är det bara att dra bort och torka.