Att inreda sitt hemmakontor

Jobbar du hemifrån mycket? Då sitter du kanske hukad framför datorn vid köksbordet, eller nedsänkt i en soffa med redovisningskvitton lite här och var. Såvida du inte vill bli nominerad till Stockholms fulaste kontor, kan det vara bra att på allvar fundera över hur du vill att ditt hemmakontor ska se ut. Här kommer vi med lite tips och idéer, som vi hoppas kan hjälpa dig att strukturera upp en bra inredning av hemmakontoret eller studieplatsen.

I takt med gig-ekonomins växt på arbetsmarknaden är det fler och fler som startar en egen firma och arbetar betydligt mer hemifrån. Även om det du frilansar som kanske sker på resande fot eller på annan plats sköter du förmodligen redovisning, projektplanering och fakturering hemifrån köksbordet. Några har hört av sig med frågor när det kommer till en återförsäljare av kontorsmaterial som har ett stort utbud med bra priser, och vi rekommenderar då https://kontorsshop.se/.

Ergonomi och arbetsmiljö

Det är lätt att glömma bort sin egen arbetsmiljö. De lagar och rekommendationer som en arbetsgivare följer för att tillgodose sina anställdas rätt till bra ergonomi och arbetsmiljö verkar lätt försummas så länge man är sin egen chef och bara har sig själv som anställd. Tyvärr är det här en dålig inställning och har du otur kommer de där köksbordssessionerna där du sitter hukad framför datorn med en skål yoghurt inte löna sig i längden. Inte för din kropp, och inte heller för ditt fokus och din koncentration.

För att skapa en bra ergonomisk arbetsmiljö är det viktigt att ha en bra kontorsstol, gärna ett höj- och sänkbart bord och mappar och pärmar som finns nära till hands. Därtill är det bra att fundera på hur du kan verka för att ditt hemmakontor är ett hållbart och klimatsmart sådant. Hur är det egentligen med din pappersinsamling? Läs i UNT om hur du kan tänka kring hållbarhet i ditt kontor, och räkna på hur mycket du kan ge tillbaka naturen av alla papper och sådant som du kanske slänger i hushållssoporna. 

Estetik och städ

Är du den som säger att du hittar i ditt eget kaos? Visst går det att hitta i sitt eget stök, men det tar sin lilla tid och det skapar oreda i ditt huvud. Varför inte göra dig själv tjänsten att sortera in allt i ordnade pärmar och hålla så bra ordning och reda som möjligt. Då blir kanske inte deklareringen en lika mödosam affär, och det blir enklare för dig att redovisa kvitton och annat som du annars bara buntar ihop i en salig hög någonstans i ditt hem.

Eller kanske har du ambitionen att bli nominerad till priset ”Stockholms fulaste kontor”? Då kan du glömma allt som heter ordning och reda, ergonomi och hållbarhet. Skaffa dig en campingstol och en iPhone med sprucken skärm som din router. Läs mer om vinnaren i mitti.se och inspireras av hur du gör ditt kontor så fult det bara går. Lycka till… antar vi!