Sov skönt i behagligt sovrum

För en skön sömn är det viktigt att varva ned tidigt på kvällen, att ha ett behagligt sovrum med rätt temperatur – men också en bekväm säng som passar dig.  

Det är inte bara skönt att sova 8–9 timmar om natten, inte minst inför en lång dag på jobbet dagen efter, det är viktigt för hälsan också. Men med rätt säng har du kommit en lång bit på vägen mot en bättre sömn. Med en säng från Tempur, skapad för att ge en jämn tryckavlastning för kroppen, sover du i en skön känsla av tyngdlöshet. Stödet är helt anpassad efter just din kroppsform, din vikt och din sovstil. Bättre än så kan det nästan inte bli.

Sov skönare i ett härligt sovrum

Förutom att ha ett regelbundet liv med mat och sömn på bestämda tider, liksom daglig fysisk aktivitet kan du prova på en hel del mer för att sova bättre om natten. Sovrummets inredning till exempel. Se till att det finns ljus- och ljuddämpning i rummet, så att inte solens ljus lyser in tidigt om mornarna under det ljusa halvåret – och så att inte buller eller andra irriterande ljud når dig när du ligger och sover i din säng.

Mer tips på hur du sover bättre om natten finns det att hitta på Vårdguiden 1177:

Nedvarvningen inför sömnen avbryts om du ignorerar kroppens sömnsignaler och fortsätter att vara aktiv. Då får du svårt att somna och behöver vänta tills kroppen på nytt går in i ett viloläge. Det kan dröja någon timme. Har du problem med sömnen gäller det alltså att planera din kväll och kanske inte börja nya aktiviteter just innan du ska sova.

Viktigt för hälsan att du sover bra

I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur en god sömn ger vinster för allt från hälsan till det psykiska måendet. Där går det vidare att lära sig att träning tre timmar före sovdags kan störa din nedvarvning och vidare din sömn. Träning i sig är kanon, men inte för sent på kvällen helt enkelt. Då är kroppen uppe i varv och igång på ett annat sätt än vad den är om du tagit det lugnt på kvällen och varvat ned i lugn och ro.

Fler goda tips för att få till en riktigt skön sömn:

  • Se till att luften i ditt sovrum är bra, bra luft kan göra att du sover bättre.
  • Lägg bort sådant som lyser och stäng av ljud på mobil och andra elektroniska enheter.
  • Mörkläggningsgardiner eller en tjock rullgardin kan skapa ett skönt rum för sömn.
  • Se till att temperaturen är rätt, inte för varm eller för kall. Försök att byta täcka så att du inte svettas på sommaren, eller fryser på vintern.
  • Rummets färger får gärna vara lugnande och mjuka, som dovt grönt, blått eller varför inte en varm grå. Det fungerar bättre för insomningen.
  • Se till att undvika stök, ett rörigt sovrum med kläder i högar och oordning kan göra att det blir svårt att sova.

Fler sömntips finns det att hitta här.