Fixa trädgården inför försäljning av villan

Att styla inför en försäljning av sin villa är en självklarhet för de flesta, men glöm inte att även göra iordning trädgården för att skapa ett välkomnande intryck under visningen.

Under våren är det högsäsong för försäljning av villor och fritidshus. Då har trädgården legat i vila under snötäckta vintermånader och ser ofta inte så inbjudande ut. Genom att arbeta med trädgårdsplanering och styling kan du skapa en vacker trädgård och höja värdet på din villa.

Städa och rensa

Steg 1 är att rensa trädgården på saker som ligger och skräpar och kratta undan pinnar och löv så att du gör din trädgård vacker och trendig. Klipp även ner döda växter och buskar. Har du gamla och trista utemöbler som har gjort sitt är det bäst att ta bort dem och slänga dem på tippen. Har du väldigt mycket att forsla bort kan det vara värt att anlita en firma som kör allt till tippen.

Planera och styla trädgården

Att göra en noggrann trädgårdsplanering innan du börjar styla tomten är A och O för att få ett lyckat resultat. Använd gärna en tomtkarta för att skissa upp dina ideér och få en överblick över din trädgård. Om din trädgård har stora öppna ytor kan du fundera på om du kan skapa olika rum i trädgården genom att till exempel sätta upp en spaljé eller skapa ett orangeri. När man gör iordning en bostad inför försäljning är det vanligt att styla med en tänkt potentiell kund i åtanke. Detta kan du även göra i din trädgård. Om du tror att det är barnfamiljer som kommer dyka upp på visningen kan du till exempel lägga lite extra krut vid lekstugan eller sandlådan. Det kan handla om att måla om knutarna på lekstugan eller att plantera små hallonbuskar. Andra saker att tänka på när du planerar din trädgård är i vilken stil ditt hus är i. Är det modernt eller ett äldre sekelskifteshus? Ta detta i beaktning när du stylar trädgården så att du skapar en enhetlig känsla i hus och trädgård.

Den som tycker att det känns svårt att planera sin trädgård kan ta hjälp av en trädgårdsfirma som både tar fram förslag på hur du kan ta fram det bästa i din trädgård och färdigställer den inför visningen. Det är lätt att bli hemmablind och att ta in en extern person som ser din trädgård med nya ögon kan vara en riktigt bra idé.