Vinterträdgård med belysning

Nu när vintern är på ingång så är det lätt hänt att man å ena sidan kan känna sig lite tung och nedstämd, inte minst på grund av mörkret. Men å andra sidan finns det inget bättre tillfälle än hösten och vintern för att ”ljuspynta” och liva upp stämningen i trädgården eller på balkongen. Här får du några tips att ta med dig hem och ge din trädgård/terrass/balkong en härlig vinterskrud i skimrande ljus.

Låt grannarna avundas din vackra belysning eller få din balkong att skina upp i vintermörkret genom att göra alla möjliga ljusarrangemang. Att ljus-dekorera underlättar dessutom att känna igen ditt hus när du kommer hem en mörk kväll och kanske är lite ”på lyset”. Det finns oerhört mycket du kan göra utan att få din balkong att se ut som ett osmakligt jul-dekorerat hem i Hollywood. Titta in på https://www.flisbyab.se/tillbehor/tradgardsbelysning och få lite inspiration.

Tips på vackra vinterljus

Det finns massor av ljusslingor att hänga i träden eller på balkongräckena. Smaken är visserligen som baken, men ta dig gärna en extra funderare om du vill ha fem olika ljusslingor med blinkande lampor som skriker ”osmakligt”. Less is more, heter det, och det ligger en viss poäng i det uttrycket. När du hänger upp din ljusslinga, så se till att hela trädet, granen, räcket eller var du nu vill placera den, täcks. Det ser konstigt ut om bara en halv sida är täckt. Här är fler saker att tänka på:

  • Välj färgtemperaturer som ger olika vita ljusnyanser
  • Tänk först på funktionen och sedan på armaturen
  • Belys främst träden, sedan de vertikala ytorna för bäst effekt
  • Använd levande ljus men var uppmärksam

Lyktor

Lyktor är fantastiska att ha tända i vintermörkret. Ställ en eller flera lyktor på ett litet täcke av tallris och lägg några kottar, kastanjer eller löv som dekoration. Se dock till att inte lämna en tänd ljuslykta om det finns levande ljus däri. På vissa platser får man inte ens lämna levande ljus på kyrkogårdarna på grund av brandrisk.

Prov-belys
Innan du fäster ljus, bör du prov-belysa på ett antal ställen för att försäkra dig om att det blir ett enhetligt intryck. Detta gör du enklast med en spotlight och kanske en skarvsladd där du går med ljus och lykta för att leta dig fram. På så vis kan du trolla och göra härliga ljussättningar som faller hela grannskapet i smaken.