Att tänka på när du renoverar kök

Köket är hemmets hjärta, sägs det. Det är med andra ord inte så underligt att många satsar lite extra krut på just köket när det blir dags för renovering av bostaden. Läs mer om renovering av kök, samt aktuella kökstrender, här!

Våra kök har flera syften. Det främsta är naturligt nog matlagning, men det är också här som många socialiserar – inte bara i samband med måltid utan också över en kopp kaffe och liknande. Det här innebär att köket har en speciell plats i hemmet och ofta utgör fokus när det är dags att göra om därhemma. Att renovera drar dock lätt iväg kostnadsmässigt, så se till att planera även de ekonomiska aspekterna innan dess att du kör igång med arbetet. Ta in offerter från olika hantverkare. Vilka övriga aspekter ska du då tänka på när du ska renovera köket?

Välj material och utrustning

Materialvalet har stor betydelse för kostnaden, men framförallt för utseendet på ditt nya kök. En marmor bänkskiva gör exempelvis otroligt mycket för helheten, likaså ett snyggt golv. Det finns mängder av inspirationsbilder att hitta på nätet, så lägg ner lite extra tid på den här fasen så att det blir precis som du vill ha det.

Planera noggrant

Som med all renovering krävs det någon form av planering och ju mer noggrann du är desto bättre blir förstås resultatet. Trots allt vill du ju bli nöjd med renoveringen om det ska vara någon idé att ens utföra den. Sätt dig gärna med papper och penna och rita upp ditt tilltänkta kök. Skriv samtidigt en lista över det som ska göras. Det kan exempelvis handla om att boka in hantverkare, elektriker, rörmokare och andra som utgör en viktig del av det totala resultatet.

Trender just nu

En trend inom kök 2019 är varma och jordiga toner som kommer nära naturen. Dessutom är det klassiska på väg tillbaka, vilket bland annat innebär vitrinskåp samt mycket marmor och mässing.

För att summera köksrenoveringen så behöver du tänka på följande:

  • Gör en budget och håll dig till den
  • Planera noggrant med hjälp av ritningar och listor
  • Fundera igenom vilka material du önskar i ditt nya kök