Renoveringar som höjer värdet

När du planerar att sälja en bostad kan det vara bra att veta att vissa renoveringar kan höja värdet på lägenheten eller huset. Men det är alltid en avvägning du måste göra, eftersom det kostar en del att renovera – inte minst kök, badrum och fönsterbyte.

Det går att göra både större och mindre ingrepp i inredningen för att höja värdet på ett hus eller en bostadsrätt – eller åtminstone för att locka fler besökare till bostadsannonsen och tillika visningen.

Renovering eller mindre förändringar?

badrum Innan du tar dig för att riva ut köket eller knacka ner kaklet i badrummet behöver du räkna lite på vad du har att röra dig med, pengamässigt och tidsmässigt. Ska du sälja din bostad snart eller har du tid på dig att rusta i ordning? Och vad ligger egentligen din budget på?

Funderar du på att göra en badrumsrenovering hemma? Då behöver du ha en budget för detta, eftersom badrumsrenoveringar i regel är kostsammare än andra renoveringar. Runt 150 000 kronor kostar en sådan i genomsnitt. Ett kök kan även det dra iväg kostnadsmässigt, men där kan du ändå välja bort vissa exklusivare material och komma undan med att måla köksluckorna i stället för att byta ut allt från grunden. Det kan höja värdet på din bostad, något du kan läsa om i Residence.

Smarta tips för att höja värdet

I en artikel i Café tipsas det om mindre förändringar du enkelt kan göra, som även med lite tur kan trissa upp priset innan du bestämmer dig för att lägga upp bostaden till försäljning:

  • Byt ut handtag och beslag i kök och på garderober som är väggfasta. Det gör en stor skillnad och kostar inte mycket.
  • Byt ut kranen i köket och de i badrummen, en designad kran kan lyfta ett helt rum.
  • Byt ut toaletten, även om du inte har råd eller tid att byta ut hela inredningen i badrummet. En gammal toalettstol sänker helhetsintrycket rejält vid en visning.
  • Byt ut persienner som är gamla och trasiga, då detta ger hemmet en förfallen look. Det är enkelt att montera upp persienner i trä, inte minst om dina fönster har standardmått.
  • Byt ut ytterdörren. Om du bor i hus vill säga. En ny dörr som välkomnar de på visningen gör även det en stor skillnad fastän det inte behöver kosta skjortan.