Rätt placering av belysningen

Att ordna med lamporna i ett rum är en inredningsdetalj så viktig som vilken som helst. Faktum är att det kan hjälpa eller stjälpa upplevelsen av ett helt rum. Det finns många detaljer att ha i åtanke för att få den perfekta ljussättningen till dina rum.

Placeringen är viktig

Det här kan också framstå som trivialt: hur du placerar dina lampor är viktigt. Skälet till att det behöver påpekas är att det är lätt att ställa lampor där du tycker att de ser bäst ut som möbler eller dekorativa föremål betraktade – inte som ljuskällor. Placera lampan utifrån hur den fungerar när den är tänd, det vill säga med hänsyn till hur och vart ljuset sprider sig. Detta är såklart viktigt inte minst också när det gäller att lampor ska vara funktionellt placerade. Vill du läsa mer? Det är inte ett helt ovanligt nyårslöfte, läs mer om någonting som kan hjälpa dig i karriären t.ex. Hur du placerar lamporna kan också avgöra vilken styrka du behöver i själva lampan. Effektivt placerad belysning gör att du kan spara både energi och pengar. En annan faktor att ta i beaktande är att utnyttja naturligt ljus så gott du kan, det vill säga det ljus som sipprar in via dina fönster.

Lampor finns i mängder av storlekar, olika former, färger och material och är ett obligatoriskt inslag i inredningen av alla typer av rum. De fyller två syften: först och främst att göra kvällar och nätter ljusare, men gärna också förhöja ett rums estetiska kvaliteter. I den här artikeln får du reda på vad du behöver tänka på för att få till den perfekta ljussättningen.

Så väljer du rätt lampor till dina rum

Om du är på jakt efter lampor till något av dina rum ska du, om möjligt, utgå från den inredningsstil du redan har i rummet som ska belysas. Det här gäller både material och stil: välj mörka, mysiga färger till ditt sovrum eller vardagsrum, välj piggare färger till hallen eller köket. Samma sak gäller förstås för själva lampdesignen: lampskärmar som dämpar ljuset passar bättre i rum där du främst kopplar av, ljusstarka lampor gäller för platser där du arbetar etc.