Renovera miljösmart

Vill du renovera kök, vardagsrum, sovrum eller hela huset? Försök att göra det så klimatsmart som möjligt, genom att köpa second hand, reparera, byta utseende på prylar eller inredning du redan har liksom att välja energisnåla produkter.

Gör som så många andra och börja reparera och laga i stället för att hela köpa nytt. Till exempel kan du se till att slipa om ditt fina golv vid en renovering, om det är slitet, i stället för att då riva ut, slänga och köpa nytt att lägga in. Du sparar inte bara pengar och tid, du sparar även på miljön. Mer om golvslipning kan du läsa om här på https://golvslipning.net.

Renovera med miljön i åtanke

I BLT.se går det att läsa om hur energikrävande det är att köpa nytt, och att det därför är så viktigt att förlänga livstiden på de prylar och möbler du har, genom att underhålla, laga eller skänka bort om du inte längre behöver eller har plats för det.

Hallå Konsument finns en bra lista att ta till sig när det kommer till hur du kan minska ditt klimatavtryck när du renoverar eller liknande:

 

  • Precis som vi all konsumtion handlar det om att vara aktiv i sina val och först ställa sig frågan, behöver jag det här? Måste det renoveras? I så fall, hur mycket? Bevara, reparera och renovera befintligt så mycket som möjligt.
  • Ofta är det gamla av mycket högre kvalitet än det nya.
  • Återvänd i annan form om du inte bevarar det som det är. Ditt gamla golv kanske kan bli ett bord eller en sänggavel? Köksstommarna kanske kan användas i garaget, fönster kan bli växthus osv.
  • Välj energisnåla produkter. Välj dusch, toalett och blandare efter hur snåla de är i sin vattenförbrukning och vitvaror utifrån energimärkningen som visar hur energisnåla de är.
  • Ha koll på avfallet! När du byter ut sådant som är uttjänt och inte går att reparera, ska allt sorteras noggrant. På återvinningsstationerna kan du kolla med personalen innan du slänger ditt avfall.
  • Planera renoveringen och tänk igenom dina inköp så att du till exempel inte gör bilresor i onödan. Om någon granne också behöver material kan ni samköra eller göra en gemensam beställning och få utkört.
  • Väl bra miljöval, Svanen och FCC-märkt. Det finns många miljömärkta produkter i bygghandeln, som Bra miljöval, Svanen och FSC-märkta produkter.

Reparera och laga i stället för att slänga och köpa nytt

Som tur är verkar det som att lappa och laga är det nya slit och släng, i alla fall om man får tro det som står i denna artikel från Svenska Dagbladet. Konsumtionssamhället möter på allt mer motstånd, vilket inte minst märktes under förra årets Black Friday-hets. Det har vuxit fram ett intresse för att laga och lappa ihop, vilket är bra eftersom det aldrig har varit så lätt att köpa nytt som det är just nu. Att till exempel slänga en skjorta för att en knapp gått av, i stället för att bara ta nål och lite tråd för att sätta dit en ny. Det är ju inte svårare än så egentligen.