Städa med rätt produkter för miljön

Det finns gott om smarta städtips, inte minst till dig som inte vill använda starka kemikalier men ändå få det rent hemma. Med bikarbonat och ättika kommer du en lång väg mot ett rent och fräschdoftande hem. Utan att tära på miljön. 

Gillar du att städa – eller tycker du snarare att det är pest och pina? Oavsett behöver du dammsuga och skura golven då och då, och du kan smart och enkelt köpa dammsugarpåsar hos Fyndiq när dessa tar slut. Men vad för smarta husmorsknep finns det när det kommer till städning hemma? Bland annat att du kan göra en hel del med bikarbonat och ättika.

Städa rent med produkter som är bra för miljön

Ättika och bikarbonat är medel de allra flesta har liggandes i sina skåp och skafferier. De används i mat och bakning bland annat. Men du kan lika gärna städa huset med dessa smarta preparat. Dessutom är citron en frukt som går att använda i städning. Läs mer hur i en artikel i Allas, som tipsar om följande:

  • Citron i mikron. Citrusfrukt kan användas för att få bort dålig lukt i mikron. Där kan gammal lukt länge sitta kvar och vara svår att bli av med, men när du torkat av din mikrovågsugn kan du lägga en skiva citron i en liten skål med vatten och sätta på mikron. Låt den koka en stund och låt sedan mikron stå öppen för att släppa ut fukt, torka sedan rent.
  • Kylskåpet. Gör rent kylskåpet, som lätt drabbas av dålig lukt, med bikarbonat. Skrubba bort fläckar och ta bort oönskad lukt genom att blanda lite vatten med bikarbonatpulvret. Du kan även doppa en bomullstuss i vaniljpulver och placera på en hylla.
  • Din bäddmadrass. Ja, du hör ju – bäddmadrassen ligger du på natt ut och natt in. Se till att göra rent denna ordentligt då och då, gärna med jämna mellanrum. Placera madrassen i en plastsäck med en skål med ättika och knyt ihop över natten. Vädra sedan madrassen och njut av att den är ren.
  • Avloppet. Allas avlopp är mer eller mindre skitiga och illaluktande. Inte så konstigt kanske. Se till att få bort dålig lukt genom att hälla ned ättika och bikarbonat i avloppet, låt sedan verka i 30 minuter och skölj därefter med varmt vatten, som inte är kokande.

Rengör kakelfogar med ättiksprit och vatten

I en artikel i Expressen tipsas det även om att få bort svartmögel och ingrodd smuts i fogar i badrummet, genom att spraya på med ättiksprit och vatten och borsta bort med borste efter fem minuter. Det kan till exempel vara en tandborste du använder, eller en fogborste som finns att köpa. Skölj sedan av med varmt vatten och upprepa vid behov. Detta kan du även göra i duschen och i hallen om det skulle behövas.

Även i en artikel i Femina.se går det att få massor av bra husmorsknep att ta till sig och prova. Bland annat att ha en soppåse på köksbänken när du lagar mat, för att i stället behöva slänga alla lökskal och liknande efter att maten är klar. Gör det under tiden du lagar!