Bo i andrahand i Stockholm

Bostadsmarknaden i Stockholm är inte längre vad den en gång var. Att få en lägenhet utan att stå i bostadskö, är rent av ett mirakel och många gånger tvingas folk till och med betala svart under bordet för att få ett förstahandskontrakt. Detta har lett till att andrahands-marknaden för bostadskontrakt har blivit viktig och många flyttar från ett andrahandskontrakt till ett annat när det första blir uppsagt.

Eftersom ett andrahandskontrakt kan vara aningen osäkert då bostadsrättsföreningarna tidigare hade sitt att säga till om och att bostadsrättsägare inte kunde hyra ut mer än ett år i taget (numera har lagen lättats), så har folk i Stockholmsområdet tvingats flytta runt. Ett problem för många har varit att de inte vetat vad de skulle göra av sina möbler under tiden de saknar fast boende. Dock har det tillkommit allt fler företag som specialiserat sig på magasinering, där möblerna är i tryggt förvar tills ett förstahandskontrakt eller ett fast boende är aktuellt.

Magasinera dina möbler

När du magasinerar dina möbler hyr du ett förråd i en lagerlokal där möblerna är skyddade från både fukt, kyla och klåfingriga inbrottstjuvar. Lagerlokalerna är utrustade med vattentäta säkerhetsanordningar och larmskydd och är dessutom bevakade dygnet runt. För en summa varje månad, kan du med andra ord hitta ett tillfälligt hem för dina möbler och kartonger som du inte har plats för i ditt tillfälliga boende. Summan att betala varierar från företag till företag, så du gör rätt i att jämföra flera aktörer först.

Andrahandskontraktens förlovade stad Stockholm

Om du fått ett förstahandskontrakt i Stockholm, är det bara att gratulera och säga; känn dig lycklig! Dock har det lett till att andrahands-marknaden också har fått ett rejält uppsving och idag kan du hitta internetsidor med mängder av bostadsannonser.

Ett andrahandskontrakt är ett hyreskontrakt mellan en bostadsrättsägare som hyr ut sin bostad till annan hyresgäst, alternativt en person med förstahandskontrakt som kanske ska resa bort ett år eller liknande och hyr ut sin bostad till annan person. Dock måste hyresvärden vara positivt inställd till detta, eftersom det kan innebära risker. Som innehavare av ett förstahandskontrakt är det nämligen du som åker dit om den andra hyresgästen inte betalar hyran, vilket gör att du kan bli av med kontraktet på grund av någon annan.

Viktigt med kontrakt

En del väljer att slopa kontrakt vid andrahandsuthyrning, men detta är verkligen inte att rekommendera för någon part. Som hyresgäst kan du bli rejält blåst och bli uppsagd från en dag till en annan utan att ha något att sätta emot. Var därför noga med att skriva kontrakt oavsett vilken form av kontrakt det rör sig om. Dessa punkter bör finnas i ett andrahandskontrakt:

 

  • Båda parters personuppgifter och identiteter
  • Information om hyresobjektet
  • Hyresbeloppet
  • Uthyrningsperioden
  • Uppsägningstid