Inred med trägolv

Vad är så bra med massiva trägolv i ek? Bland annat att golvet håller genom åren och går att förändra efter inredning och trender.

Att inreda med naturliga material som håller länge är miljömedveten inredning något som blir allt vanligare i takt med att många får ett hållbarhetstänk. Visste du att golv i massivt trä, som ekparkett, är ett hållbart material som håller genom åren och dessutom går att anpassa med slipning, lack och olja till att få den nyans du själv vill? Det gör att du slipper byta golv, bara för att du till exempel renoverar väggarna och byter tapeter. På Parkett Design går det att välja mellan trägolv i parkett, fiskbensparkett, stavparkett, mosaikparkett, skeppsgolv, plankgolv och specialgolv.

Därför är massiva trägolv så bra

Information och inspiration kring trägolv från Sköna Hem:

  • Trä är det absolut populäraste golvmaterialet i Sverige. Det är både bekvämt att gå på, med strumpor och barfota. Dessutom är det passande för klimatet på våra breddgrader.
  • Trägolv har lång livslängd, särskilt när du väljer ett golv i massivt trä och tar hand om det.
  • Det finns mycket att välja på, både när det kommer till träslag men även kring olika typer av parketter och andra mönster att lägga träet i.
  • Du kan få vilket utseende som helst på ditt trägolv, med infärgat, mörkt, ljust, lackat, oljat, borstat eller vaxad. Om golvet är i ek kan du dessutom förändra det, till skillnad från till exempel valnöt.
  • Ek är det populäraste träslaget för golv i Sverige, näst efter kommer ask och furu.
  • Ett bra trägolv som du tar hand om har en lång livslängd, på närmare 40 till 50 år. Satsa med andra ord på ett golv som håller och försök att undvika att tänka allt för mycket på trender. Välj i stället ett golv du tycker om som passar rummet och själva huset.
  • Trägolv passar i stort sett alla husets rum, men inte i våtrum. Där kan du dock lägga in teak om du verkligen vill ha trägolv. Men det är dyrt.
  • Det finns i stort sett tre olika typer av trägolv om man hårdrar det – fanergolv, lamellparkett och massiva trägolv.

Tänk på att vara sparsam med vatten när du fuktmoppar golvet och vattnet ska avdunsta på 1-2 minuter efter att du svabbat golvet.

Mer om trägolv kan du läsa om här och här.