Öka värdet på bostadsrätterna i din BRF

De stora svenska städerna har en omdiskuterad bostadsmarknad och det köps och säljs för fullt. Dock är prisläget känsligt och folk slåss om att hitta en lämplig bostad i bland annat Stockholmsområdet. Ett trick är att renovera hela fastigheten för ett bättre intryck redan innan folk stiger in i trapphuset. Bara det är en värdeökning i sig men det finns fler metoder. Här ska vi gå in på djupet av vad en renovering kan ha för effekt på bostadsrättsföreningens lägenheter.

En renovering är inte gratis och trots att man kan hjälpas åt att göra vissa saker, så bör du anlita seriösa hantverkare när du vill renovera fasad, eftersom misstag kan stå dig dyrt. Att fräscha upp trapphus och andra allmänna utrymmen kan också ha en gynnande verkan när lägenheterna säljs vid ett senare tillfälle. Tänk på att rätt underhåll blir billigare i längden. Detta gäller även privatpersoner som ska sälja sina bostadsrätter och vill påverka försäljningspriset.

Krasslig ekonomi i en BRF kan påverka värdet

Trots att läget är det första som folk får upp intresset för, så är själva standarden på huset en annan viktig faktor att ta hänsyn till. En köpare som upptäcker att det snart kommer krävas ett stambyte eller en fasadrenovering och samtidigt lägger märke till en sämre välskött ekonomi i bostadsrättsföreningens årsredovisning, kanske vänder redan i dörren eftersom detta kan innebära en högre avgift. Årsredovisningen är nämligen offentlig information för alla som är spekulanter på lägenheterna i huset.

Upprustning av fasaden

En fasadrenovering i större eller mindre omfattning kan göra mycket för värdet på fastigheten. Putsning, ommålning samt renovering av balkongerna är de punkter som oftast befinner sig högst upp på listan. Andra åtgärder är till exempel tilläggsisolering för att göra huset energisnålare och mer ljuddämpande, vilket de boende kommer att ha nytta av på lång sikt. Ett underhåll av fasaden bör göras mellan vart 10:e till vart 30:e år, beroende på material och slitage. Även om du inte vill ge den en ny färgskrud eller helt ny puts, så kan en enklare ommålning i samma nyans ändå piffa till den lite. Förutom att ge fasaden en omgång, så kan andra åtgärder påverka värdet avsevärt.

  • Byte av elstammar
  • Omläggning av innergården
  • Takomläggning
  • Stambyte av rör
  • Renovering av garage

Anlita en seriös entreprenör

En större fastighet som på ålderns höst behöver rejält med omvårdnad och en totalt ny ”ytterrock”, behöver ett byggföretag och en driven entreprenör som visar var skåpet ska stå. Detta är ingen liten åtgärd vi talar om och innefattar även balkongerna, så du gör rätt i att begära in många offerter innan du skriver kontrakt med ett företag som utför jobbet åt dig.

Välj också helst ett företag som har lång erfarenhet av bostadsrätter och fastigheter och som vet vikten av samspelet mellan fasad, tak och de övriga yttre delarna. För att dra några namn ur tomma intet, kan HSB eller Riksbyggen vara två alternativ, då de har koll på olika entreprenörer som tar sig an både stora och små projekt och bostadsrättsföreningar. Dock kan listan göras lång och det är givetvis upp till dig vad du och din BRF är överens om.