Elarbeten du inte får utföra

Ska du renovera hemma? Det finns en del saker som är bra att tänka på. Bland annat vilka eljobb du behöver få utförda av en behörig elektriker.

Vid en större renovering brukar eluttag behöva bytas och infällda ledningar dras om, och du kan med andra ord behöva anlita ett auktoriserat elinstallationsföretag som gör eljobbet – och det säkert. Du vill inte ha elarbeten i ditt hus som riskerar att skada vare sig dig eller huset, så se till att vara noggrann med att välja ut en elfirma som har rätt behörigheter och erfarenheten som krävs.

När det kommer till brytare och eluttag finns det nästan bara ett par varumärken att välja på om du vill ha riktig kvalitet. Ett sådant varumärke är Schneider Exxakt, som du hittar på https://www.elkatalogen.se/elinstallation/brytare-uttag/schneider-exxact.html.

Detta får du inte göra själv med el

Det du får göra själv gällande el är enklare elarbeten – om du har tillräckliga kunskaper om hur du ska göra. Du får absolut inte ta några risker, eftersom el är livsfarligt. Du får byta lamphållare, glödlampir, proppsäkringar, byta ut delar i trasiga skarvsladdar och liknande saker, men inte så mycket mer. Du får dessutom byta ett befintligt vägguttag för höst 16 A som är placerat i en egen kapsling eller dosa, eller en befintlig strömbrytare som är placerad på samma sätt, med samma A.

Det du absolut inte får göra själv är förändringar i fasta installationer, byte av ojordat vägguttag mot jordat, elinstallationer i dusch- och badrum, installation av golvvärme och värmekabel liksom förläggning av kabel i mark. Dessa eljobb får endast utföras av elinstallationsföretag, eller av en auktoriserad elinstallatör. Mer om detta och dokument att ladda ner med elsäkerhetstips och checklistor för att se om ditt hem är elsäkert kan du hitta på Elsäkerhetsverket.