Designa det perfekta köket

Köket är en viktig del av ett hem. Ett bra kök kan göra mycket för känslan i ett hem medan ett dåligt kök kan skapa stress och verkligen dra ner hemtrevligheten. Kök är en plats för arbete, men det måste inte se så tråkigt ut för det. Men vad ska du tänka på när det är dags att inreda köket?

Mat behöver alla för att må bra. Att laga mat i ett snyggt och välfungerande kök kan vara helt fantastiskt. Men ett dåligt kök kan istället skrämma bort den blivande kocken och istället bara bli en plats för att diska. Det måste inte vara så, men det finns en del att tänka på när det är dags att inreda köket. Förutom vitvaror, en snygg bänkskiva och andra arbetsutrymmen så behöver du också fundera på:

  • Vilken stil vill du ha på ditt kök?
  • Hur mycket tid ska du spendera i ditt kök?
  • Hur mycket plats behöver du?

Hitta din stil

Ett kök kan se ut på många olika sätt, allt beroende på din egen smak. Ett enkelt sätt att sätta din egen prägel på köket är genom skåpsluckor och bänkskiva. Vill du hålla det minimalt och stilrent så satsa på vitt, grått eller svart. Med vitvaror och andra köksredskap i samma färg får du en helhetsbild i just din stil. För att hitta din stil kan du göra ett moodboard med inspirationsbilder, färger och material.

Hur mycket tid du faktiskt ska spendera i ditt kök spelar också roll för hur du ska inreda det. Kommer du laga mat flera timmar i sträck behövs det bra ytor med ergonomisk arbetshöjd och kanske extra stötdämpande mattor för att inte överanstränga ryggen. Ska hela familjen vara med så kanske det behövs pallar och arbetsytor även i barnens höjd och barnlås på sådant som kan vara farligt för barn.

Storleken på köket är också viktigt. Bor du ensam och lagar ganska enkla rätter så behöver du inte ett lika stort kök som om du lagar en stor helgmiddag till hela tjocka släkten. Se alltid till att ha tillräckligt med arbetsytor och förvaringsutrymmen för dina redskap och matvaror.